Cum alegi în mod corect culoarea pereților din casa ta 

 

Culoarea este o unealtă puternică, având puterea de a accentua anumite detalii arhitecturale și de a da coerență unui spațiu. Cum alegi, însă, culoarea potrivită pentru fiecare cameră din casa ta?

 

Mai întâi de toate, analizează atent o roată a culorilor și încearcă să îți dai seama dacă te simți mai atras de culorile reci sau de culorile calde ori de culorile mai luminoase sau de cele mai întunecate. Culorile reci sunt, de multe ori, relaxante și creează o atmosferă liniștită, în timp ce nuanțele calde, pământii sau roșiatice, sunt culori sociale.

 

Este, însă, recomandat să urmărești și tendințele. Există, desigur, culori care nu își pierd frumusețea, precum combinația de alb și albastru în bucătărie ori verdele în dormitor. Anul acesta, însă, la modă sunt culorile naturale – nuanțele de granit, verde, maro și variațiile de alb.

 

Fie că îți dorești să adopți un stil îndrăzneț, fie unul neutru, completeaza prin adoptarea unor accente metalice, jocuri de lumini și decorațiuni. Prin folosirea nuanțelor perlate, argintii, bronz sau aurii vei conferi eleganță spațiului tău.


Dacă ești, însă, adeptul culorilor puternice și a combinațiilor extravagante, încearcă paletele de culoare inspirate din cultura rusească, indiană sau latină. Poți opta și pentru nuanțele saturate de verde lămâie, albastru royal, roșu măr, galben solar și portocaliu, care vor da încăperii impresia de bogăție.

Continuăm seria sfaturilor cu 7 recomandări punctuale pentru alegerea culorilor potrivite: 

 

  1. Înainte de a alege o culoare, verifică cum se vede aceasta în casa ta, nu în magazin. Dacă ai îndoieli, alege o nuanță cu câteva tonuri mai deschise. Folosește o coală albă de hârtie pentru a izola alegerea ta fără ca percepția ta să fie afectată de celelalte culori din încăpere.
  2. Dacă alegi un tapet, cumpără o singură rolă și fixeaz-o pe lungime pe perete.
  3. Cumpără întotdeauna vopseluri și tapet din aceeași colecție. Încearcă, întotdeauna, să iei o cantitate mai mare de produs decât crezi că ai avea nevoie pentru a nu fi nevoit să completezi cu produse din colecții diferite.
  4. Dacă nu găsești culoarea pe care ți-o dorești, nu face compromisuri. Poți obține culoarea pe care ți-o dorești în cadrul a diverse magazine, așa că poți crea o nuanță unică, doar a ta.
  5. Dacă nu poți decide între două culori, experimentează într-o altă cameră de mai mici dimensiuni și încearcă să îți dai seama ce nuanță se potrivește cel mai bine.
  6. Folosește hainele tale favorite și piesele preferate de mobilier pentru a te inspira în privința alegerii culori în care plănuiești să îți vopsești pereții.
  7. Nu uita să iei în calcul „starea” camerei. Camera în care iei masa, de pildă, ar putea fi un loc în care îți aduni prietenii și familia, așa că nuanța potrivită pentru această zonă a casei este una luminoasă și îndrăzneață. Dormitorul copilului, pe de altă parte, este o zonă liniștită, o alegere potrivită fiind, astfel, o culoare mai caldă.