Ce este BCA-ul si care sunt avantajele sale

 

Unul dintre cele mai folosite materiale de constructie este BCA-ul. Pentru ca are mai multe avantaje, el este optiunea pentru care opteaza foarte multi dezvoltatori imobiliari, asa ca, daca esti in cautarea unui apartament, alege unul al caror pereti sa fie din BCA.

Ce este mai exact acest material de contructie atat de cunoscut, dar si care sunt principalele avantaje pe care le are, afla din informatiile cuprinse in acest articol.

Ce este BCA-ul ? 

BCA-ul reprezinta acronimul care defineste Betonul Celular Autoclavizat, un material natural, obtinut prin prelucrarea unor materii prime inepuizabile. Componenta sa este format dintr-o combinatie de nisip, ciment, apa, pasta de aliminiu(care are rol de generator de gaze), dar si din var si ghips, care ii si confera culoarea alba. El poate fi folosit cu succes atat la construirea peretilor interiori cat si exteriori, fiind un bun izolator termic si fonic, dar in acelasi timp oferind si rezistenta mecanica impotriva intinderii sau compresiunii.

 

BCA-ul nu este un material de constructie toxic deoarece se obtine in urma unor reactii chimice naturale, cu consum redus de energie, deci nu afecteaza sanatatea oamenilor si nici nu aduce vreun prejudiciu mediului inconjurator. Betonul celular autoclavizat are suprafata poroasa si o consisenta de o densitate redusa, fapt care ii confera o greutate mica. Din acest motiv, blocurile din BCA sunt cele mai rezistente la seisme, fiind un criteriu de luat in calcul cand iti alegi un apartament in care sa te muti. Cel mai frecvent se utilizeaza BCA-ul Ytong.

Care sunt avantjele oferite de constructiile din BCA?

 

 

  • Rezistenta la foc

 

Dintre toate categoriile de sisteme de zidarie care fac parte din clasa A1, BCA-ul este materialul cu cea mai mare rezistenta la foc si asta se intampla datorita compozitiei sale minerale pure, care il fac neimflamabil. In cazul unui potential incendiu, BCA-ul previne extinerea flacarilor catre cladirile vecine si nici nu emana fum si gaze toxice, fiind un produs de constructie ecologic. De exemplu, un zid din BCA de 15 cm grosime este de aproximativ 3-4 ore. Totodata, mentine rezistenta structurii constructiei pana la 7 ore de la izbuncnirea focului, in cazul peretilor mai grosi de 20 de cm.

 

 

  • Durabilitate

 

Asa cum spuneam, BCA-ul este un material foarte usor, ceea ce inseamna ca nu exercita presiune asupra structurii de beton si a fundatiei constuctiei. Din acest motiv, este folosit adesea la ridicarea cladirilor multietajate. Prin aceste caracteristici pe care le are, betonul celular autoclavizat protejeaza durabilitatea si rezistenta structurala a constructiilor la care este utilizat. De asemenea, BCA-ul nu se uzeaza nici sub influenta conditiilor meteo variabile, devenind astfel un material din ce in mai utilizat.

 

 

  • Eficienta energetica

 

Datorita continutului ridicat de aer existent in structura BCA-ului, el este un ideal izolant termic, ceea ce il deosebeste de alte materiale de constructie precum caramida sau betonul armat. O cladire construita din BCA au avantajul de a pastra in interior o temperatura constanta, mai racoroasa vara si calduroasa iarna. Prin ridicarea unei cladiri din BCA poti faci si importante economii financiare, deoarece nu mai este nevoie de un sistem suplimentar de izolatie interioara sau exterioara.