Sursa foto: Pexels

Dacă te gândești să-ți achiziționezi prima ta casă, implicarea pe piața imobiliară fără a fi pregătit de aceasta ar putea avea repercursiuni nefavorabile și posibil catastrofale. Cum știi atunci că ești pregătit? Este achiziționarea unei locuințe același lucru cu închirierea? De cât de mulți bani ai nevoie? Înainte de a face o investiție atât de importantă, vrei să fii sigur că ești pregătit. Mai jos sunt șase puncte care îți vor spune că ai putea fi pregătit de pasul cumpărării propriei locuințe.

Finanțe stabile

Situația ta financiară trebuie să fie în ordine înainte de a achiziționa o proprietate, în special dacă vei avea nevoie de un împrumut. Aceasta înseamnă un loc de muncă sigur, cu un venit constant, un credit scoring bun și, dacă este cazul, capacitatea de a face față și actualelor împrumuturi. Acești factori vor influența tipul de credit pentru care te vei califica. De asemenea, ar trebui să fii confortabil și cu privire la gestionarea resurselor tale. Dacă plata chiriei reprezintă încă un efort pentru tine, iar verificarea contului bancar este un motiv de îngrijorare, atunci probabil că nu ești pregătit pentru achiziționare.

Ești pregătit să te stabilești într-un loc

În principiu, achiziția unei locuințe înseamnă că vei fi în același loc pentru următorii ani din viața ta. Astfel, gândește-te cu privire la orașul în care locuiești, locul de muncă pe care îl ai, și alte conexiuni care ar putea conta din acest punct de vedere. Ești pregătit și dispus să locuiești în același cartier pentru, să spunem, următorii cinci ani? Dacă încă îți dorești să te plimbi prin lume de dragul experienței sau dacă locul tău de muncă este viața ta iar ei te-ar putea transfera în altă zonă, atunci probabil că nu este timpul potrivit pentru tine să te gândești la cumpărarea unei locuințe.

Ai o sumă importantă de bani

În timp ce probabil că nu va fi nevoie neapărat să achiți din start 20% din valoarea proprietății, cu siguranță va trebui să oferi, într-un fel sau altul, un avans. Și, de cele mai multe ori, cu cât este mai mare avansul, cu atât mai bine va fi pentru tine în viitor, pentru că vei avea o rată lunară mai mică și, de asemenea, o dobândă mai redusă pe parcursul duratei împrumutului. Deci, chiar dacă vei avea bani din propriile economii, dintr-o moștenire sau un cadou din partea părinților, ai nevoie de un capital înainte de a-ți începe căutările.

Ești pregătit pentru responsabilități în plus

Mulți oameni care achiziționează un apartament consideră că deținerea acestuia este foarte similară cu locuitul în chirie, singura diferență fiind că achită o rată către bancă în locul chiriei lunare. Dar lucrurile nu sunt chiar așa. Ca și proprietar al unei locuințe, tu ai mai multe responsabilități: de la plata impozitului pentru aceasta, și până la repararea unei scurgeri la o țeavă din casă.

Ești dispus să-ți asumi riscuri

După cum am văzut și în anii recenți, piața imobiliară are suișurile și coborâșurile ei. În general, motivul pentru care îți achiziționezi o locuință este pentru că vrei un loc frumos și liniștit în care să-ți poți construi viața pentru următorii ani. Dar este important ca, pe lângă această motivație, să iei în calcul și faptul că valoarea proprietății tale ar putea crește sau scădea, și că aceasta se va întâmpla fără ca tu să poți controla fluctuația.

Înțelegi piața imobiliară

Deși cel mai important aspect este că ești pregătit financiar să cumperi, decizia de a cumpăra nu poate fi separată de situația imobiliară din zona de interes. De exemplu, într-o zonă competitivă din punct de vedere imobiliar, vei fi nevoit să plătești mai mult decât valoarea reală a proprietății. Este acest aspect ceva cu care ești mulțumit? Are sens pentru tine? Este recomandat să te documentezi pe această temă în prealabil, eventual să discuți cu un agent imobiliar din zona ta, și să identifici care este cea mai potrivită opțiune pentru tine.

 

Achiziția unei locuințe este un angajament important. De aceea, este normal și recomandat să fii precaut și să-ți iei toate măsurile de siguranță. Însă, dacă te simți confortabil cu privire la cele șase puncte de mai sus, probabil că ești pregătit de angajamentul și responsabilitatea unei noi locuințe.

 

Programează acum o vizionare la Città Residential Park și analizează astfel dacă oferta noastră în materie de apartamente reprezintă cea mai bună opțiune pentru tine.