Ce trebuie sa stii despre structura de rezistenta a unui bloc inainte sa cumperi un apartament

Cumpararea unui apartament este un pas foarte important in viata unei persoane, deoarece necesita eforturi financiare foarte mari. O alegere gresita poate avea consecinte negative pe termen lung, de aceea trebuie sa acorzi atentie mai multor aspecte, inainte de a lua o hotarare. Pentru inceput, cere agentului imobiliar mai multe detalii despre structura de rezistenta a blocului in care se afla apartamentul.

Care este rolul structurii de rezistenta a unei cladiri ?

Nicio constructie nu ar exista fara o structura de rezistenta. Ea este partea de baza a fiecarei cladiri, si este reprezentata de grinzi, stalpi, pereti etc si alte elementele menite sa sustina restul cladirii. Practic, rolul care ii este atribuit structurii de rezistenta este acela de a prelua presiunea materialelor care vor fi folosite pe mai departe in procesul de construire, sporind gradul de siguranta al cladirii si, implicit, al locuitorilor. In functie de raportul pe care il are fata de sol, structura de rezistenta este alcatuita din infrastructura si din suprastructura. Infrastructura este partea constituita din fundatii, stalpi si planseu, elemente care vin in contact direct cu solul. Suprastructura este cea care se observa desasupra terenului, alcatuita atat din componente verticale, asa cum sunt stalpii si peretii, dar si orizontale(planseele) sau inclinate, de exemplu, scarile.

Tipuri de structuri de rezistenta

Structuri din lemn

Cele doua avantaje principale ale structurilor din lemn, constau in rapiditatea de executie si in costurile reduse. Alte beneficii ar fi ca lemnul este un material ecologic si cu o valoare estetica crescuta si se gaseste foarte usor. Structurile din lemn au si avantaje functionale, cum ar fi aceea ca ofera o buna izolare termica si este prezinta rezistenta mare la cutremure. Pe de alta parte, ele pot fi folosite foar pentru cladirile cu un numar de nivele mai mici. Pe termen lung, exista riscul de aparitie a golurilor dintre elemente, care necesita costuri suplimentare de remediere.

 

Printre tipurile cele mai intalnite de structuri din lemn se numara cea cu pereti din barne, din lemn modular din panouri, structuri de lemn cu stalpi si grinzi.

 

Structuri din beton armat

In cazul cladirilor pe structura din beton armat, intreaga greutate este suportata de fundatie, de care se sprijina, dinspre partea inferioara spre cea superioara,  stalpii, grinzile si planseele de beton. Acestea au un grad mare de rezistenta seismica si, spre deosebire de cele din lemn, suporta un numar mare de niveluri. Ca si dezavantaje, de mentionat ar fi timpul mare de executie si consumul ridicat de beton si otel-beton, la fel ca si cantitatea ridicata de lemn care se foloseste la confectionarea cofrajelor.

 

Exista trei tipuri de asemenea structuri, respectiv din pereti portanti, din cadre, sau din cadre cu diafragme.

 

Structuri din zidarie portanta

La fel ca si structurile din lemn, cele din zidarie portanta suporta un numar mai mic de niveluri. Rezistanta la cutremure este medie, iar durata de executie este mare.

 

Structurile din zidarie portanta necesita materiale care se gasesc si se imbina usor, si in acelasi timp asigura o buna izolare fonica.

 

Peretii portanti sunt construiti din caramida, boltari sau BCA si este ideala pentru ridicarea cladirilor in forma dreptunghiulara.

 

Intra pe Nuscocitta.ro si programeaza o vizionare ale celor mai noi apartamente din Complexul Citta Residence!