Viața pe cont propriu: Sfaturi pentru tinerii care vor să locuiască singuri pentru prima dată


(Sursa foto: Pexels.com)

 

După o mulțime de ani petrecuți în casa părinților, în cămine sau în locuințe împărțite cu colegi studenți, a venit timpul pentru achiziționarea propriului tău apartament. Acesta este unul dintre cei mai importanți pași pe care o persoană îi poate face pentru dezvoltarea și maturizarea sa.

 

Pentru mulți oameni, mutarea în propriul apartament este o etapă plină de entuziasm. În același timp, toate responsabilitățile sunt acum pe umerii tăi, inclusiv întreținerea, curățenia, organizarea și siguranța personală. În rândurile de mai jos îți vom expune câteva sfaturi care te vor ajuta să te adaptezi mai ușor la această nouă etapă a vieții, astfel încât să fii la fel de fericit și entuziasmat precum ți-ai imaginat că vei fi.

Stabilește un buget lunar

Având în vedere că vei fi responsabil pentru toate costurile, începând de la întreținere până la mâncare și distracție, este crucial să-ți gestionezi finanțele corespunzător. Stabilește un buget și respectă limitele pe care ți le-ai impus.

 

Astfel vei putea învăța să monitorizezi fluxul de bani în fiecare lună, și vei observa care este costul vieții pe care ți-l permiți astfel încât să te încadrezi în bugetul disponibil. De exemplu, poate vei putea anula programarea săptămânală la salonul de manichiură ca să poți avea mai mulți bani pentru o ieșire în oraș cu colegii de muncă.

Arta cumpărăturilor

În loc de a merge la magazin zilnic la magazin sau a te aproviziona cu o sumedenie de produse congelate, încearcă să găsești un echilibru. Mergi săptămânal la supermarket și achiziționează mâncarea de care ai nevoie pentru săptămâna care îți stă înainte. Un sfat: dacă nu ești obișnuit să gătești doar pentru tine, este foarte posibil să încarci coșul de cumpărături cu produse pe care nu le vei putea consuma înainte de data expirării acestora.

 

Mâncarea stricată reprezintă bani pierduți, astfel că este important să te asiguri că nu cumperi mai mult decât ai nevoie. Dacă la început nu poți estima care sunt cantitățile de care ai nevoie, stabilește să mergi la magazin de câte 2-3 ori pe săptămână, și cumpără doar produsele pe care îți propui să le consumi în următoarele zile.

Evită să fii dezorganizat

Deși vei fi tentat să îți arunci hainele peste tot prin casă odată ce ești singur, trebuie să stabilești că există o diferență dintre libertate și neglijență. Chiar dacă nu ești un gospodar înnăscut, nu este foarte dificil să-ți păstrezi casa curată și organizată.

 

Formează-ți un obicei din a aspira prin casă, a curăța băile și bucătăria și a-ți spăla și călca hainele. Dacă totul va fi organizat și depozitat corespunzător, atunci viața ta va fi mai ușor de gestionat.