Atunci când te decizi să cumperi un apartament, mai mult ca sigur studiezi atent întreaga ofertă din piață, astfel încât să alegi cea mai bună variantă pentru tine și familia ta.

Știm cu toții că o locuință nu este o investiție de scurtă durată, ci una care te va însoți întreaga viață și pe care mai apoi o vei lăsa drept moștenire copiilor tăi. De asemenea, o locuință are nevoie de multe dotări, dar și de alte avantaje la fel de importante, precum ar fi distanța față de centrele comerciale, față de școală sau față de serviciu ori de mijloacele de transport în comun. Unele dintre aceste lucruri se regăsesc și la blocurile noi, dar și la cele vechi, așa că mai mult ca sigur nu vei ști exact ce să alegi. Și pentru că este foarte important să urmărești câteva lucruri, mai jos vei regăsi o serie întreagă de criterii pe care să le ai în vedere atunci când îți dorești să cumperi un apartament.

Spații mari de locuit

Dacă vom face o comparație între acele apartamente 3 camere situate în blocurile noi și cele situate în blocurile vechi, mai mult ca sigur vom remarca că primele se bucură de un spațiu mult mai mare decât apartamentele din blocurile vechi. Sunt mult mai bine compartimentate, au camere mai mari, living, bucătărie, dar și dormitoare mari. Cele mai multe beneficiază de balcon și terase încăpătoare, astfel că mai mult ca sigur acestea îți vor fi de un mare folos. Apartamentele din blocurile vechi nu au un spațiu tot la fel de mare și nici nu sunt foarte bine compartimentate. Este posibil să alegi un apartament situat într-un bloc vechi, dar care să nu fie decomandat, având trecere prin sufragerie, iar acest lucru nu este decât un mare dezavantaj. Cu toate acestea, bucătăria s-ar putea să aibă cămară, pentru adăpostirea anumitor lucruri necesare în bucătărie.

Amenajare modernă

Un bloc nou întotdeauna se va bucura de o amenajare modernă, de materiale de cea mai bună calitate. Unele blocuri vechi s-ar putea să beneficieze și de acest grad de confort, fiind renovate de cei ce au locuit în apartament, lucru întâlnit mai rar. Trebuie să ții cont de tot, mai ales dacă prețul apartamentului este unul crescut, de la placarea pereților și până la placarea pardoselii. Absolut tot este important. Unii dezvoltatori permit viitorilor cumpărători să își aleagă culoarea și materialele pe care le vor folosi pentru această amenajare.

Izolația blocului și etapele de construcție

Toate locuințele noi sunt izolate termic, astfel că nu ai de ce să îți faci griji în ceea ce privește costul facturilor lunare din timpul iernii. Beneficiază și de centrala termică individuală, iar acest lucru nu reprezintă decât un mare plus. Locuințele vechi nu sunt bine izolate, aceste lucrări fiind realizate fie în urma procesului de reabilitare termică a blocului, fie individual.

De asemenea, fiind construite recent sunt și mai rezistente, fiind realizate din cărămidă sau BCA. Blocurile vechi ar putea avea structura de rezistență afectată.

Loc de parcare

Niciun apartament vechi nu beneficiază de loc de parcare ce poate fi cumpărat de proprietari. Aceste locuri pot fi închiriate de la administrația locală care gestionează sectorul public respectiv. Locuințele noi beneficiază adesea de loc de parcare ce poate fi cumpărat, viitorii proprietari având garanția că vor găsi întotdeauna un loc de parcare atunci când vor veni acasă de la serviciu.

Aproape de magazine, școală și mijloacele de transport

Un dezavantaj al blocurilor noi este că adesea sunt construite departe de centrul orașului, de școală sau mijloacele de transport. Am putea preciza că locuințele vechi se bucură de avantajul zonei, fiind amplasate în cartiere, aproape de toate aceste utilități. Cu toate acestea, dacă vă decideți să alegeți o locuință situată într-un bloc nou, ținând cont de toate celelalte facilități, trebuie să urmăriți atent ofertele dezvoltatorilor și mai mult ca sigur veți regăsi un ansamblu ce oferă acces ușor la școală și grădiniță, farmacie, magazine, dar și la mijloacele de transport în comun. Mai mult ca sigur, dacă veți studia atent veți identifica ansamblul potrivit nevoilor voastre.

Loc de joacă

Pentru familiile cu copii este nevoie de loc de joacă. Cele mai multe locuințe noi beneficiază de această facilitate chiar în interiorul complexului. Blocurile vechi nu se bucură de aceste facilități, părinții trebuind să meargă în parcurile din apropiere.

Sursa foto: Pixabay