Fie că vei alege un apartament în bloc nou sau vechi, trebuie să ai în vedere mai multe lucruri, care îți vor fi de un mare folos în viitor. Achiziția unui apartament reprezintă o investiție pe termen lung, așa că mai mult ca sigur te interesează tot ceea ce are legătură cu locuința pe care o alegi. Și pentru că mulți se află la cumpărarea primei locuințe, mai mult ca sigur, încântați de confort vor uita să ia în considerare mai multe lucruri.

Localizarea

Iată un criteriu foarte important pe care să îl urmărești la achiziția unei locuințe. Atunci când te gândești să alegi o casă este foarte important ca aceasta să fie așezată într-un cartier cu multe facilități, fiind aproape de mijloacele de transport în comun, de centru și mai ales de școală și grădiniță. În plus, localizarea este importantă și pentru valoarea apartamentului, ca atare dacă locuința va fi așezată într-o zonă bună își va păstra valoarea în viitor.

Finanțarea

Dacă te decizi să alegi dintre acele apartamente 3 camere situate în blocuri noi, trebuie să știi că prețul nu este foarte crescut. Ca atare, ai putea să apelezi fie la fonduri proprii, dacă ai economisit o sumă mare de bani, fie la finanțarea bancară prin creditele imobiliare. Vei avea nevoie de această dată de o sumă de bani mai mică, folosită drept avans, iar condițiile de acordare sunt foarte bune. Și tot despre finanțare ar fi bine să alegi un credit în moneda în care primești salariul. Ca atare, în acest fel, vei fi scutit de o eventuală devalorizare a monedei respective și ai putea preveni uneori chiar și dublarea ratei. Durata creditului imobiliar este foarte importantă – ai putea alege o perioadă mai scurtă, dobânda plătită de această dată fiind mult mai mică. Dacă nu poți suporta o rată mare, poți avea drept opțiune o durată mai mare a creditului.

Valoarea apartamentului

Este bine să urmărești evoluția prețurilor apartamentelor din zona în care te hotărăști să cumperi. Ca atare, ar fi bine să ai în vedere cum se comportă piața imobiliară din zona respectivă și mai apoi să iei decizia de cumpărare. Ai putea să ceri sfatul unor experți imobiliari care îți vor preciza dacă prețurile sunt în creștere sau în scădere. Și prețurile la chirii trebuiesc urmărite cu mare atenție, mai ales dacă în viitor este posibil să te decizi să închiriezi locuința respectivă. În funcție de acest indicator mai mult ca sigur vei fi nevoit să achiți și un nivel al impozitului ceva mai mare. Același lucru se întâmplă și cu polițele de asigurare – o valoare mare a imobilului implică o poliță crescută, însă nu este nimic greșit să cumperi o locuință care are o valoare în creștere.

Facilități

Dacă optezi pentru cumpărarea unei locuințe pentru o perioadă lungă de timp sau pentru toată viața ar fi bine să iei în calcul cele mai bune opțiuni pentru tine. De aceea, trebuie să pornești încă de la început cu gândul că în locuința respectivă îți vei crește copiii și astfel va trebui să fie aproape de școală, grădiniță, dar și de locurile de joacă. De asemenea, este bine să optezi pentru condiții moderne de confort, pentru materiale de cea mai bună calitate și să fii atent la materialele folosite pentru construcție și izolație, fiind două elemente importante. Rezistența în caz de cutremur este un alt lucru pe care trebuie să îl specifice dezvoltatorul odată cu achiziția locuinței, fiind un element foarte important, mai ales dacă orașul se află într-o zonă cu risc seismic ridicat.