Achiziția unui apartament reprezintă una dintre investițiile majore de viitor, pe care fiecare dintre noi, la momentul potrivit, ne-o asumăm. Este locuința în care urmează să ne petrecem un timp îndelungat, iar alegerea unui apartament perfect poate fi o adevărată provocare. Sunt o mulțime de aspecte de care trebuie să ții cont, pentru ca, dincolo de entuziasmul achiziției, să te poți bucura și de beneficiile oferite.

Pentru a-ți facilita întreg procesul de achiziție, îți punem la dispoziție un ghid imobiliar, care te va ajuta să ții cont de toate criteriile importante.

Cuprins:

Suprafețe potrivite pentru un apartament

Cât valorează un apartament

 • Acte necesare când cumperi un apartament
 • Criterii de alegere – Ce să nu faci când cumperi un apartament

Ce presupune achiziționarea unui apartament

Pentru inceput, sunt doar câteva reguli simple, dar care trebuie clarificate, pentru a te asigura ca faci alegerea corecta. Verificarea in detaliu a spațiului locativ, dar și a actelor de proprietate este esențială, pentru a verifica dacă locuința a fost construită conform tuturor normelor legale. Dacă este o formă de ipotecă pe imobil sau dacă proprietarul ori dezvoltatorul are datorii.

Achiziționarea unui apartament presupune și o evaluare a prețului corect, pentru a verifica dacă te încadrezi în bugetul pe care ți l-ai stabilit inițial. De asemenea, foarte important de verificat, din punct de vedere al costurilor, dacă taxa pe valoarea adăugată (TVA) este inclusă în preț sau adăugarea taxei ar prespune un cost suplimentar.

Tot la început este important de verificat dacă valoarea totală a spațiului include și alte bunuri cum ar fi un loc de parcare subteran sau în exterior sau alte spații comune ale blocului.

Întreg proces de verificare trebuie făcut înainte pentru a-ți stabili bugetul necesar alocat cumpărării unui apartament. Aceste griji suplimentare pot fi evitate dacă apelezi la serviciile unei agenții imobiliare, care se obligă să afle toate aceste proceduri și să ți le transmită. Agențiile imobiliare percep un comision de aproximativ 1,5 % din valoarea totală a apartamentului.

apartament de 2 camere

Avantajele și dezavantajele locuirii la bloc

Fiecare dintre noi avem deja o imagina clara asupra locului in care ne dorim sa locuim. Ce înseamnă de fapt să locuiești într-un apartament de 2 camere sau într-un apartament de 3 camere.

Mutarea într-o casă nouă este certitudinea pe care o așteptai cu privire la spațiul suplimentar de care aveai nevoie. Apartament nou înseamnă un spațiu mai mare care să corespundă nevoilor tale și care să devina opțiunea ideală pentru familie.

Fiecare tip de locuință are propriile avantaje și dezavantaje. Dacă ești o persoană care își dorește libertate deplină într-o curte, care să îi pună la dispoziție teren pentru o mică grădină, atunci cu siguranță locul tău este într-o casă la curte. Însă dacă îți dorești să ai sub control tot spațiul, atunci trebuie să cumperi un apartament într-un imobil.

Avantajele locuirii la bloc

Primul și poate cel mai important avantaj este legat de costurile totale. Într-un apartament, costurile de investiție, dar și de întreținere sunt cu mult mai reduse. Orice modificare sau reamenajare făcută într-un apartament cu 2 camere sau într-un apartament cu 3 camere se rezumă la un cost cu mult mai mic față de amenajarea dintr-o casă. Nu ești nevoit să renovezi și exteriorul casei, la fel cum nu este necesar să amenajezi curtea exterioară. Tot în noțiunea de costuri se încadrează și costurile de întreținere lunare, cele legate de cheltuielile casei. Cu cât este o casă mai mare, care are nevoie de mai multe resurse, cu atât cheltuielile vor fi mai mari.

Un alt avantaj este din punct de vedere al locației. Apartamentele dintr-un imobil sunt poziționate într-o zonă care îți pune la dispoziție orice serviciu. Blocurile, în general sunt amplasate în zone urbane, acolo unde un cartier este complex și nu duce lipsă nici de centre comerciale, spitale, farmacii, locuri de joacă, etc.

Siguranță. Conviețuirea într-un apartament la bloc te poate face să te simți mai în siguranță în fața prăduitorilor. Siguranța este dată și de o scară de bloc sigură, păzită în mod constant de o persoană prin mijloace serioase de securitate. O casă la curte nu îți aduce întotdeauna acest beneficiu, doar dacă plătești suplimentar pentru sisteme de supraveghere. Apartamentele din bloc pot fi mai sigure împotriva spargerilor.

Locuitul la bloc îți poate ușura traiul zilnic. Într-un apartament la bloc ai acces mult mai ușor la toate utilitățile de care ai nevoie. Nu va fi o problemă în ceea ce privește apa curenta, energia electrică, cablu sau internet.

Amenajare facilă. Indiferent de spațiul util dintr-un apartament, amenajarea poate fi făcută într-o mulțime de feluri. Orice spațiu mic poate fi îmbunătățit într-un mod cât mai creativ, accesoriile fiind adaptate în funcție de preferințe, loc și stil de amenajare.

Dezavantajele locuirii la bloc

Lipsa unei curti exterioare sau a unei gradini poate fi un dezavantaj pentru persoanele care își doresc mai mult spațiu afară. Spațiul dintr-un apartament poate fi un inconvenient doar în momentul în care vorbim despre o familie numeroasă, fiecare membru având nevoie de propriul spațiu separat.

Lipsa intimității poate fi din nou un dezavantaj pentru persoanele care nu își doresc să aibă vecini curioși atât de aproape. Uneori, în apartamentele din imobilele vechi, blocurile sunt atât de apropiate unul de celălalt încât poți vedea cu ușurință ce are vecinul tău în casă. De asemena, într-un bloc nu se respectă întotdeauna programul de liniște, fiind uneori gălăgie între orele nepotrivite.

Dacă iubești animalele și ești stăpânul unui animal de companie, traiul la bloc nu este întotdeauna cel mai indicat. Spre exemplu, un câine care crește mare nu va putea locui niciodată într-un spațiu restrâns deoarece nu îi sunt îndeplinite normele de igienă. Mai mult de atât, un câine îi poate deranja pe restul locatarilor, mai ales pe cei care nu sunt prea îngăduitori cu animalele în casă.

Apartamente bloc nou vs. apartamente bloc vechi

Apartamente de vanzare

Cumpărarea unui apartament într-un bloc vechi pornește din start cu cateva dezavantaje, mai ales pentru faptul că multe dintre blocurile vechi nu mai sunt atât de sigure, având un grad seismic ridicat.

Unul dintre aspectele importante care trebuie verificate este și anul de execuție al imobilului, dar și numărul de seisme prin care a trecut clădirea. Orice imobil care a trecut deja printr-un seism major își pierde din capacitatea portantă, iar un următor seism, indiferent de gradul de risc, ar putea duce către un dezastru.

Un ansamblu rezidențial recent construit vine cu mai multe avantaje ce țin de construcție, costuri, amenajare, spre deosebire de apartamentele din blocurile vechi, în care orice modificare necesită un cost suplimentar.

Beneficii apartamente în bloc nou

Spațiul. Apartamentele noi sunt deja construite modern, iar calitatea principala a acestora este că pun la dispoziție suficient de mult spațiu, pentru toți membrii familiei. Apartamentele au un spațiu comun, livingul, care este gândit pentru interacțiunea cu toată familia. Apartamentele noi au fost gândite cu un balcon spațios, deschis, care servește drept spațiu de relaxare, dar și ca un spațiu de depozitare suplimentar.

Calitatea materialelor folosite. Apartamentele în blocuri noi sunt dotate cu o mulțime de beneficii pentru cumpărători. Găsim finisaje de calitate superioară, în timp ce tehnologiile încorporate sunt ultramoderne. Vorbim despre:

 • Obiecte sanitare. Băile sunt complet utilate cu obiecte sanitare de calitate superioară și includ: vas de toaletă suspendat, lavoar care este deja montat oe blat, dar și baterii pentru lavoare li pentru cadă și duș.
 • Aparataj terminal. Sunt deja montate prizele și întrerupătoarele  în diferite nuanțe și textură, cu un design modern  pentru a se putea adapta oricărui stil de amenajare.
 • Instalații termice. Vorbim despre sisteme de încălzire ultramoderne, care garantează o economie de energie de până la 30%. Este montată încălzirea la nivel de apartament, respectiv încălzire în pardoseală. Centrală termică în condensație cu un randament ridicat, cu tiraj forțat și cu panou de control electronic.
 • Preechipare aer condiționat. În fiecare apartament dintr-un bloc nou există prevăzută o preechipare completă a alimentării echipamentelor cu aer condiționat.
 • Ascensoare. Sunt montate în fiecare bloc ascensoare de ultimă generație, silențioase și rapide, cu o capacitate fiecare de până la 8 persoane.

Infrastructura. Un alt avantaj al apartamentelor din blocurile vechi este faptul că blocurile sunt construite în zone liniștite ale orașului, aproape de centrul orașului, dar departe de toată agitația zilnică. Orice apartament nou vine împreună cu un loc de parcare, scăpând astfel de stresul parcării. Blocurile sunt construite aproape de metrou, dar și de alte mijloace de transport în comun, autobuz sau troleibuz.

Avantaje si dezavantaje apartamente bloc vechi

Din punct de vedere al costurilor, apartamentele în blocurile vechi au un preț mai scăzut, față de apartamentele din blocurile noi. Nu sunt dotate cu finisaje și dotări de ultimă calitate, astfel că orice modificare ulterioară presupune și costuri suplimentare.

Pot fi situate în zone centrale, care să pună la dispoziția locuitorilor orice facilitate au nevoie.

Din punct de vedere al dezavantajelor, vorbim despre camere cu o suprafață mai mică. Suprafața totala a apartamentului fiind mai mică decât în apartamentele noi.

Au o durată de viață mai mică deoarece având deja o vechime de câțiva zeci de ani, șansele de rezistență nu mai sunt la fel de mari. Blocurile vechi având o durată de viață de până la 50 de ani.

Orice îmbunătățire ulterioară presupune costuri mai mari. Blocurile vechi nu sunt preechipate cu echipamente de aer condiționat și nici cu sisteme de încălzire ultramoderne, în felul acesta, orice modificare ulterioară implică și costuri.

Zone preferate pentru cumpărarea unui apartament

ansamblu rezidential

În București există o mulțime de blocuri care promovează anunțuri cu apartamente de vânzare. Alegerea apartamentului potrivit ține cont și de amplasarea și poziționarea acestuia.

Dacă îți dorești să locuiești sau depinzi de centrul orașului din cauza locului de muncă sau a altor activități extra, atunci apartamentele amenajate în blocurile vechi pot fi o soluție. Asta dacă te ghidezi doar după acest aspect.  Apartamentele vechi pot fi amplasate în centrul orașului, acolo unde infrastructura este mai bine dezvoltată, în schimb, din punct de vedere al dotărilor, duc lipse majore.

Dezavantajul major este lipsa spațiilor verzi, a teraselor aerisite, a locurilor de joacă libere pentru copii, dar și a unei suprafețe locuibile mult mai mari.

Zona trebuie să fie una care să te facă să te simți ca acasă, locul care să îți pună la dispoziție toate facilitățile de care ai nevoie, de la siguranță, până la relaxare și confort.

Zona Pantelimon este una dintre zonele cel mai mult dezvoltate, din puncte de vedere importante, cum ar fi: infrastructura, dotările, finisajele, libertatea, aerisirea blocurilor. S-a dezvoltat în ultimii ani tocmai pentru a pune la dispoziția cumpărătorilor facilități pe care în alte zone nu le găsesc. Apartamentele de vânzare în Pantelimon sunt situate într-o zonă aflată în plină dezvoltare si direct conectată la oraș. Faci doar câteva minute până în centrul orașului, câteva minute de mers pe jos până la cel mai apropiat metrou, la fel și pana la stațiile de autobuz.

Un ansamblu rezidențial  este construit după cele mai înalte standarde de calitate și de siguranță, acolo unde se găsesc cele mai bune soluții pentru eficientizarea costurilor de întreținere. Apartamentele sunt eficient compartimentate, pentru a fi de folos unei familii numeroase, dar și luminoase, cu finisaje și dotări de top.

 • Suprafață ideală pentru un apartament

Apartamente de vanzare Bucuresti

 

Fiecare  membru al familiei are nevoie de un spațiu propriu, indiferent de suprafața totală a apartamentului. Însă, pentru a te asigura că depinzi de un spațiu optim în propria casă, trebuie să te gândești la suprafața utilă necesară, iar aceasta se poate împărți astfel:

 • Un apartament cu 2 camere într-o suprafață utilă de aproximativ 55 de metri pătrați, care să includă un dormitor, living, bucătărie, baie, hol și balcon.
 • Un apartament cu 3 camere cu o suprafață utilă de aproximativ 70 de metri pătrați utili, în care să regăsești două dormitoare, un living, hol, două băi, bucătărie și balcon. Fiecare tip de apartament în parte fiind compartimentat diferit, în funcție de preferințe. Pot fi apartamente open space, apartamente decomandate complet sau apartamente semi decomandate.

Cât valorează un apartament

Înainte de orice achiziție trebuie făcut un studiu de piață din care să rezulte mai multe indicii relevante, pentru a putea valorifica un preț cât mai apropiat de realitate, dar și pentru a putea lua decizia potrivita. Studiul de piață trebuie să conțină:

 • O analiză, dar și o valoare medie a fiecărei zone în parte, în care să fie inclus prețul pe metrul pătrat.
 • Orientarea apartamentului, finisajele, distanța față de cele mai apropiate instituții sociale, pot fi și ele aspecte ce în final, influențează prețul final.
 • Condițiile blocului trebuie verificate în detaliu deoarece în prețul apartamentului este inclus și costul ascensoarelor și a celorlalte beneficii păstrate în scara blocului.
 • Condițiile generale și în detaliu ale apartamentului.

Acte necesare când cumperi un apartament

Cumpărarea unui apartament presupune prezentarea documentelor importante atât din partea vânzătorului, cât și a cumpărătorului.

Vânzătorul trebuie să prezinte următoarele documente în fața notarului:

 • Act al terenului pe care s-a construit imobilul. Trebuie să fie fără sarcini și act de dobândire;
 • Autorizația de construire;
 • Cartea funciară a apartamentulu;
 • Contractele de utilități, care sunt încheiate cu firmele de profil;
 • Actul constitutiv al societății, dacă vorbim despre persoane juridice;
 • Certificatul de înregistrare a firmei, în cazul persoanelor juridice;
 • Hotărârea AGA de vânzare, în cazul persoanelor juridice;
 • Decizii pentru cine semnează și ștampila firmei
 • Certificat de atestare fiscală de la primărie.

Cumpărătorul trebuie să se prezinte la notar cu următoarele documente:

 • Cartea de identitate a cumpărătorului, în cazul persoanelor fizice;
 • Pentru persoanele juridice: -actul constitutiv al societăților, certificatul de înregistrare al firmei și hotărârea AGA de cumpărare.

Criterii de alegere – Ce să nu faci când cumperi un apartament

Dacă nu alegi apartamentul în funcție de criteriile potrivite, pe termen lung, pot exista și neplăceri. Este important să amintim și care sunt lucrurile cele mai importante pe care NU trebuie să le faci atunci când îți cumperi un apartament.

 • Nu cumpăra un apartament fără să îl vizionezi cu atenție înainte. Achiziția unui apartament este o investiție care se întinde pe termen lung, așa că, pentru a te asigura că nu vei întâmpina dificultăți, vizualizează cât mai atent toate detaliile ce țin de apartament: plan, proiecte, spații înconjurătoare, structură, etc.
 • Nu apela la un credit mult prea mare, pe care nu ești sigur că îl poți acoperi. Dacă vrei să îți iei un credit cu mult mai mare față de prețul apartamentului, nu te baza pe creșteri viitoare ale salariului sau o eventuală îmbogățire. Încearcă să nu te întinzi mai mult decât îți este plapuma, fără să te îndatorezi mai mult decât este cazul. Alege-ți un credit pe măsura bugetului disponibil în momentul achiziționării.
 • Nu alege un apartament doar pentru că îți place acum. Gândește-te că investiție se poate întinde chiar și pe 20 de ani. Ei bine, cumpără un apartament în care să te simți bine chiar și după 25 de ani. Nu face alegeri temporare nici în ceea ce privește zona sau suprafața.
 • Nu alege un apartament doar în funcție de preț. Percepția că tot ce este mai scump este și mai bun, nu este întotdeauna și cea mai corectă. O locuință scumpă poate ascunde vicii, mici defecțiuni, care la o primă vedere să nu se observe. Este valabil și pentru apartamentele ieftine, care pot ascunde probleme, dacă prețul este cu mult scăzut față de prețul pieței.
 • Nu alege un apartament cu o suprafață generoasă doar pentru că are un preț mai mic. Este posibil ca investiția să fie cu mult mai mare față de costul inițial. Confortul trebuie să fie atât în interiorul apartamentului, cât și în exterior, în spațiile exterioare, vecinitățile, dar și spațiile comune ale ansamblului rezidențial.