Unul dintre criteriile cele mai importante care influențează în mod direct prețul de achiziție al unui apartament este structura acestuia. Modul în care este compartimentată locuința, dar și cât de facil se poate face trecerea dintr-o cameră în alta în interior este aspectul pe care mulți viitori proprietari îl verifică înainte de cumpărare.

Cuprins:

 • Apartament decomandat
 • Apartament semidecomandat
 • Apartament nedecomandat
 • Criterii pe care trebuie să le știi dacă îți cumperi un apartament
 • Acte necesare pentru contractul de vânzare-cumpărare a unui apartament
 • Acte necesare pentru contractul de vânzare-cumpărare a unui apartament

 

Structura apartamentelor este verificată în special de familiile cu mai mulți membri, care își doresc un spațiu intim, cu o compartimentare inteligentă, care le permite împărțirea apartamentul cât mai eficient. Fiecare structură în parte a apartamentelor vine cu propriile avantaje și dezavantaje, așa că iată ce trebuie să știi despre un apartament decomandat, un apartament semidecomandat și un apartament comandat.

Apartamente decomandate – Confortul dintr-o locuință, indiferent că vorbim despre un spațiu cumpărat sau închiriat, trebuie să fie la un nivel ridicat, iar apartamentele decomandate vin în următoarea formă:

 

Sunt apartamentele care au un hol lung, acoperit de toată suprafața apartamentului și din interiorul căruia ai acces la toate camerele din locuință, dar și la baie și bucătărie. Este unul dintre modelele de apartamente cele mai căutate deoarece prin modul de construcție este tipul de locuință care oferă confort. Nu trebuie să treci prin alte camere în momentul în care îți dorești să ajungi în bucătărie sau în baie.

 

Printre avantajele majore ale unui apartament decomandat amintim:

 • Fiecare zonă, cameră din casă poate fi customizată diferit, în funcție de preferințe. Poți alege dormitorul în camera care este mai puțin luminoasă și mai răcoroasă și living-ul în camera cea mai luminoasă a apartamentului.
 • Camerele nu sunt conectate între ele, nefiind nevoie să deranjezi spațiul destinat unei alte persoane. Conectarea camerelor este făcută prin intermediul holului central, iar de aici, fiecare membru al familiei având intimitate.
 • Spațiul care adăpostește bucătăria este un spațiu închis, izolat în momentul în care gătești, pentru a nu avea parte de alte mirosuri în restul casei. Este valabil și în cazul băii și celorlalte camere disponibile în apartament.

 

Apartamente semidecomandate. Este tipul de apartament cu o construcție diferită încă de la intrare. Are două holuri, unul de intrare care are acces către bucătărie și living, iar trecerea făcută din living spre dormitor și baie se face dintr-un al doilea hol. Este tipul de construcție care te obligă să treci dintr-o cameră în alta, spațiul disponibil fiind modificat în funcție de preferințe. Și în cazul apartamentelor semidecomandate prețul este stabilit în funcție de suprafață și de modul în care aceasta este compartimentată.

 

Apartamente nedecomandate. Apartamentul nedecomandat este genul de apartament tip vagon, care are un singur hol situat la intrarea în apartament. Trecerea din dormitor in sufragerie se face direct prin camera, fără un alt hol intermediar. Este spațiul nu tocmai confortabil din cauza faptului că orice trecere îți dorești să faci, vei fi nevoit să deranjezi alte camere.

Criterii pe care trebuie să le știi dacă îți cumperi un apartament

Sunt foarte mulți factori pe care trebuie să îi cunoști înainte de a investi într-un apartament. Casa perfectă, pentru siguranță și confort  este important să îndeplinească mai mulți factori, printre care:

Utilități. Funcționarea optimă a sistemului de canalizare, sistem de evacuare a apei pluviale, dar și alte utilități ale complexului rezidențial ori a apartamentului. Finisaje de calitate şi dotări ultramoderne, care să fie compuse din: structură din stâlpi și grinzi de beton armat, tâmplărie exterioară, compartimentări interioare, placări, obiecte sanitare, aparataj terminal, etc.

Calitatea construcției. Asigură-te că locuința pe care urmează să o cumperi este bine construită, dacă pereții sunt autoportanți și dacă structura este din beton. Care este calitatea grinzilor, stâlpilor și solitudinea fundației.

Dotări incluse. Sunt recomandate apartamentele care au incluse dotări cel puțin în bucătărie și baie, tocmai pentru a spori confortul din locuință. În locuințele noi din complexurile rezidențiale, apartamentele vin mobilate cu obiecte sanitare de ultimă generație, încorporate cu tehnologie avansată tocmai pentru a eficientiza cât mai mult costurile.

Disponibilitatea locurilor de parcare. Indiferent de tipul apartamentului ales, decomandat ori semidecoamndat, trebuie să optezi pentru un imobil într-un complex, care pune la dispoziție cât mai multe locuri de parcare disponibile.

Acces facil. Distanța la care este poziționat apartamentul față de centrul orașului trebuie să fie una optimă, care să îți asigure zilnic o viteză de deplasare mai mare față de alte drumuri secundare pe care le poți accesa. Verifică punctele de interes pe care le ai în drumul spre casă, la ce distanță sunt unele față de altele, respectiv: școală, grădiniță, serviciu, facultate, etc.

Mentenanța imobilului. Siguranța, dar și ordinea blocului trebuie să fie asigurată de un personal calificat și specializat în acest sens, o firmă acreditată și cu experiența de a gestiona corect fiecare situație apărută.

 

Acte necesare pentru contractul de vânzare-cumpărare a unui apartament

 • Actele de identitate ale părților: vânzător și cumpărător;
 • Actele de proprietate ale imobilului care face obiectul tranzacției – după caz: contract de vânzare-cumpărare, contract de donație, certificat de moștenitor, proces verbal de predare-primire, sentință/decizie civilă definitivă și irevocabilă, etc;
 • Certificatul fiscal eliberat pe numele proprietarului, care trebuie să fie eliberat de Administrația Financiară competentă, din care rezultă faptul că proprietarul este la zi cu plățile către Stat;
 • Documentația cadastrală a bunului imobil;
 • Extrasul de carte funciară;
 • Certificatul de performanță energetică eliberat de auditorul energetic atestat;
 • Adeverință eliberată de asociația de proprietari sau locatari care să ateste faptul că proprietarul este la zi cu datoriile.

Durata contractului de vânzare poate dura până la 4 zile lucrătoare, în regim normal și 2 zile lucrătoare în regim de urgență.

Etapele pe care le parcurgi înainte de tranzacția apartamentului

 • Antecontractul de vânzare – cumpărare

Acest document presupune o înțelegere a ambelor părți, de a încheia pe viitor un contract de vânzare – cumpărare, la prețul care s-a stabilit inițial. Toate datele sunt trecute în antecontract, urmând să fie trecute ulterior și în contractul final de vânzare – cumpărare. Datele care se trec in contract sunt:

 • Datele de identificare a părților;
 • Descrierea apartamentului;
 • Prețul care a fost stabilit, dar și modalitatea de plată;
 • Stabilirea notarului unde se va încheia contractul;
 • Timpul efectiv de mutare în noul apartament a cumpărătorului, dar și modalitățile de eliberare a apartamentului din partea vânzătorului.
 • Contract autentic de vânzare – cumpărare

Este contractul care stabilește faptul că vânzătorul transferă proprietatea către cealaltă parte, cumpărătorul, și care se obligă să îi plătească vânzătorului prețul stabilit.

Cât valorează un apartament

Fiecare achiziție are în vedere o analiză de piață, pentru a verifica detaliile importante ce țin de apartament, dar și de condițiile blocului în sine, respectiv:

 • Analiza financiară a fiecărei zone, prețul pe mp;
 • Condițiile blocului;
 • Condițiile apartamentului;
 • Valoarea apartamentului, care este clasificată în funcție de finisaje, orientare, spațiu, poziționare, etc.

Suprafața pentru un spațiu de vânzare se calculează după cum urmează: S construită = S util + 100% x S pereți perimetrali și interni + 50% x S pereților comuni cu alte apartamente + cota indiviză a spațiilor comune, precum casa scării, lift, uscătoare.

Se mai adaugă și alte suprafețe în valoarea apartamentului precum: terasă și balcon (50% preț pe mp x preț pe mp) curții interioare (35% preţ pe mp x preţ pe mp), grădină exclusivă a apartamentului ) 35% preţ pe mp x preţ pe mp).