Programul Prima Casă reprezintă una dintre soluțiile avantajoase prin care poți deveni proprietarul apartamentului mult visat. Vorbim despre o investiție pe termen lung, de viitor, care este susținută de un program avantajos și care îți oferă posibilitate să plătești rate avantajoase.

Programul Prima Casă se obține în funcție de mai multe criterii, așa că iată ce este cel mai important să știi când îți dorești să obții creditul Prima Casă.

 

Cine poate accesa programul Prima Casă și cum se obține creditul

Creditul obținut prin programul Prima Casă este o măsură pe care a inițiat-o Guvernul României, tocmai pentru a susține un sector prioritar. Este creat cu scopul de a îmbunătăți economia datorită faptului că sunt create multe locuri de muncă noi și, de asemenea, pentru a oferi și alte soluții de creditare. Prin programul Prima Casă, statul oferă o garanție procentuală a creditelor oferite de bănci.

În prezent, aria care acoperă acest program este variată, astfel că orice persoană care nu a mai deținut până acum un alt spațiu util cu o suprafață mai mare de 50 mp, cu excepția părților care au fost primite moștenire, poate accesa un credit Prima Casă. Și bineînțeles orice persoană care ocupă un loc de muncă stabil.

Creditul pune la dispoziție cumpărarea locuințelor, apartamente noi cu 2 camere, garsoniere sau apartamente cu o suprafață mai mare, în stadii diferite de finalizare.

Persoana în cauză, care se obligă să cumpere un apartament trebuie să plătească un depozit inițial, o sumă care echivalează dobânda în trei luni de credit. De asemenea, cumpărătorul este obligat să nu vândă proprietatea în primii 5 ani de la achiziție sau de la construcție. Locuința trebuie să fie asigurată, tocmai pentru ca despăgubirile să fie ulterior cesionate în favoarea statului.

 

Cum poți să obții creditul Prima Casă

Există o întreagă procedură de care trebuie să ții cont pentru obținerea creditului, iar pentru început, trebuie să te adresezi băncii care face parte din program. În timpul acesta, primești și toate documentele de care ai nevoie pentru a demara acest proces. După ce este aprobat dosarul, totul se trimite către Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM, pentru a aștepta garanția statului român. Se analizează dosarul și se așteaptă o confirmare sau respingerea, în cazul în care nu te încadrezi.

Dacă este aprobat creditul, atunci se realizează un contract cu banca împreună cu Fondul Național de Garantare a Creditelor și încep demersurile pentru achiziționarea locuinței. Avansul care trebuie plătit este de 5 % pentru apartamentele care nu depășesc suma de 60.000 de euro. Dacă prețul apartamentului este mai mare de 60.000 de euro, atunci avansul va consta în restul de bani dintre prețul de achiziție și pragul minim de 57.000 de euro.

Cât durează să obții creditul Prima Casă. Perioada de așteptare variază, mai ales în funcție de banca cu care colaborezi. Este recomandat să se ia în calcul o perioadă de 50-60 de zile în ante-contractele de vânzare-cumpărare. Analiza durează între o săptămână și două, în funcție de calculele făcute, iar fondul de garantare poate analiza dosarul în 5 zile lucrătoare.