Programul Prima Casă este unul dintre cele mai accesate platforme pentru obținerea unui credit imobiliar. Posibilitatea de a obține o sumă avantajoasă favorabilă pentru achiziționarea unei locuințe este cu mult mai mare față de orice altă variantă, îndeplinind doar câteva criterii minime. Pentru că niciun credit nu se obține fără a trece printr-o întreagă birocrație a documentelor este important să știi care sunt actele de care ai nevoie în momentul în care mergi să îți depui dosarul pentru înaintarea procesului.

Prima Casă 2019 – acte necesare și costuri

Programul Prima Casă 2019, ca în fiecare an, va face parte din măsurile pe care guvernul le inițiază, anticriză, pentru a susține mai multe sectoare economice prioritare. Principalul obiectiv al programului este acela de a debloca și de a susține în același timp activitatea de creditare, pentru a impulsiona sectorul construcțiilor. Acest fapt duce la creșterea beneficiilor activităților economice, dar și la crearea unor noi locuri de munca. Astfel că, Programul Prima Casă are ca și scop accesul facil al populației la mai multe tipuri de credite ipotecare. Statul pune la dispoziție în prezent un procent de până la 50% din împrumuturile care sunt acordate de bănci, dar cu condiția ca băncile să acorde credite mai ieftine, pentru cumpărarea mai multor apartamente noi.

Cum se poate obține creditul pentru Prima Casă

Programul Prima Casă este disponibil pentru mai multe orașe ale țării, capitala fiind în topul căutărilor de apartamente noi în București. Potrivit statisticilor, persoanele care au apelat la programul Prima Casă până acum au vârste cuprinse între 25 și 35 de ani.

În primul rând este important de știut că în fiecare an statul alocă fonduri pentru programul de creditare, iar în urma fondurilor primite se fac achizițiile de noi locuințe. Pentru participare este esențial să te adresezi băncilor participante, listele fiind întotdeauna disponibile în secțiunile principale de credite Prima Casă. După asta, se depune documentația de credit la bancă pentru analizarea dosarului. Dacă dosarul este aprobat, atunci acesta este trimis la Fondul Național de Garantare a creditelor, IMM. Este analizată cererea, după care se stabilește verdictul, dacă este aprobat dosarul sau se respinge ori se retrimite la bancă pentru că este incomplet sau incorect. Dacă Fondul aprobă dosarul, atunci se semnează contractul de credit între bancă și client, dar și semnarea contractului de garantare între toate părțile implicate, respectiv clientul, banca și Fondul de garantare.

Condiții de creditare. Creditele se acordă din parte băncilor numai în lei și trebuie să fie îndeplinite următoarele condiții referitoare la costuri:

 • Rata dobânzii la lei nu depășește Robor la 3 luni + două puncte procentuale;
 • Marja include și nivelul total al comisioanelor care sunt percepute de bancă;
 • Comisionul de garantare plătit este de 0,45% pe an;
 • Nu sunt percepute alte comisioane de rambursare anticipată;
 • Avansul minim este de 5% din prețul casei, asta dacă prețul de cumpărare este de până în 60.000 de euro. Pentru locuințele mai scumpe, avansul minim este de 3.000 de euro + diferența dintre prețul de achiziție și limita de 60.000 de euro;
 • Dacă este vorba despre o construcție individuală, avansul minim este tot de 5% din valoarea construcției, dacă valoare nu depășește 70.000 de euro. Dacă valoarea locuinței este mai mare, atunci avansul va fi de 3.500 de euro + diferența;
 • Durata maximă de rambursare este de 30 de ani;
 • Locuința se încadrează în clasa A, B sau C de eficiență energetică.

Documente pentru Prima Casă

Sunt importante din partea solicitantului, în primul rând documentele care atestă veniturile obținute. În cazul salariaților este nevoie de:

 • Adeverință de venit;
 • Copie după contractul de muncă sau cartea de muncă;
 • Copie după fișa fiscală;
 • Copie după certificatul de căsătorie, dacă este cazul;
 • Declarație la notar cu privire la alte locuințe pe care le au în proprietate, parțial sau integral și nu este în derulare un alt credit ipotecar;
 • Documente care atestă, dacă este cazul, că există alte venituri din chirii, activități independente, dividente;
 • Actele neecesare imobilului achiziționat;
 • Precontract de vânzare-cumpărare sau, dacă este cazul, precontract dee construcție încheiat cu o firmă specializată;
 • Actul de proprietate al locuinței/ terenului pe care se construiește casa;
 • Extras din documentația cadastrală;
 • Este posibil ca băncile să solicite și documentație suplimentară, în funcție de situația imobilului.

Costurile pentru Prima Casă 2019

Ca în fiecare an, costurile pentru obținerea unui credit prin programul Prima Casă pot fi următoarele:

 • În primul rând principalul cost al creditului este dobânda variabilă, rata fiind formată din marja fixă și indicele de referință, respectiv Robor la 3 luni.
 • Comisioane de gestiune, care diferă în funcție de bănci. Dobânzile pot fi diferite în funcție de bănci, însă există comisioane lunare, care pot influența costul total al creditului.
 • Comision de garantare – 0,45% pe an, care se calculează ori la 40%, ori 50% din sold, în funcție de vechimea pe care o are imobilul.
 • Comision pentru analiza dosarului, nu sunt obligatorii, însă există situații când trebuie plătit acest comision;
 • Taxe notariale ce țin de costurile de evaluare a imobilului – uneori poate suporta banca acest cos, în locul clientului;
 • Asigurarea imobilului este obligatorie în cazul tuturor băncilor, însă asigurarea de viață este opțională.

Cât va dura să obții un credit Prima Casă 2019

Fondul Național de Garantare recomandă o perioadă de 60 de zile în antecontractele de vânzare-cumpărare, pentru finalizarea tranzacției.Vânzătorii impun plata unei sume în avans, urmând ca în perioada următoare cumpărătorul să achite diferența, în termenul care a fost stabilit. Dacă nu se obține creditul până la data respectivă, atunci este posibil ca avansul să fie pierdut.

Durata de obținere a creditului depinde în mare parte de procedurile fiecărei bănci. Timpul de analiză al dosarului se poate prelungi, dacă dosarul nu a fost evaluat în totalitate sau dacă nu este complet din punct de vedere al documentației. După ce toate informațiile au fost verificate, dosarul ajunge și la Fondul de Garantare, care analizează dosarul în 5 zile lucrătoare. Dacă dosarul nu este complet, atunci se retrimite către bancă, pentru noi completări, fapt ce poate duce la noi întârzieri.

Credit Prima Casa 2019 pentru apartamentele aflate în construcție

Programul Prima Casă poate permite și finanțarea apartamentelor care se află în construcție sau finanțarea în vederea construcției de la zero, cu ajutorul unei firme specializate. În acest caz, garanția maximă care poate fi acordată de către stat poate ajunge până la 66.500 de euro, dacă vorbim despre un singur solicitant. Dacă sunt asociate minim 2 familii, atunci se poate vorbi despre o finanțare comună, iar garanția individuală poate urca la aproximativ 71.500 de euro.