În prezent posibilitățile de a-ți cumpăra propria locuință s-au extins și acum ai la dispoziție mai multe resurse care te transformă direct în proprietar. Indiferent de suprafața apartamentului, cât și de zona aleasă, există trei variante accesibile prin care îți poți cumpăra în rate un apartament.

 

Cel puțin 3 soluții avantajoase pentru cumpărarea unui apartament

Începând de mulți ani, dar și în prezent există trei soluții avantajoase pentru persoanele care își doresc să își cumpere o locuință, însă nu dispun pe loc de toate resursele financiare de care este nevoie. Vorbim despre creditul Prima Casa, soluția care pune la dispoziția clienților un avans mic, de 5% și o dobândă preferențială, pe o perioadă de până la 30 de ani. Credit imobiliar, care poate presupune și un credit ipotecar, atunci când o persoană autorizată îți evaluează investiția apartamentului, iar tu primești de la bancă suma necesară pentru cumpărarea apartamentul. Aici avansul pe care ești nevoit să îl dai înainte este mai mare decât în cazul creditului prin Prima Casă, poate ajunge până la 15%.

Dar, există și o soluție pentru persoanele care nu vor să încheie un contract cu băncile și anume: rate de la dezvoltator.

Ce reprezintă sistemul de rate la dezvoltator

Înainte de cumpărarea unui apartament trebuie să te asiguri că ai parcurs un întreg ghid imobiliar, care să îți pună la dispoziție cunoștințele de care ai nevoie. Investiția este una pe termen lung și deloc de neglijat. Afla mai multe despre ce trebuie să știi când cumperi un apartament.

 

În primul rând, plata unei locuințe care presupune o rată direct la dezvoltator este o soluție care nu te obligă la un împrumut pe o perioadă de 25 sau 30 de ani. Însă, decizia nu este una ușor de luat, mai ales că vorbim despre un avans mai mare, dar și de rate lunare cu mult mai mari, față de orice alt credit acordat de bănci. Ratele la dezvoltatori pot să ajungă să depășească și 1.000 de euro.

Ratele la dezvoltator se pot încheia și pe perioade mai mici de timp, de la 2 ani până la 12 ani, însă acest aspect este diferit în funcție de dezvoltator. Este o soluție avantajoasă și datorită faptului că tipul de creditare de rate direct la dezvoltator nu are inclus și alte dobânzi sau comisioane, prețul stabilit inițial fiind același pe toată durata creditului.

 

Avantaje și dezavantaje pentru rate direct la dezvoltator

Avantajul cel mai important este faptul că poți deveni proprietar cu acte în regulă mult mai repede, într-un timp mult mai scurt. Dacă beneficiezi de mai mulți bani cash, atunci ai posibilitatea să plătești un avans mai mare la început.  Ratele unui apartament pot fi mai mari decât în cazul oricărui alt credit imobiliar, însă dacă faci un calcul pentru ambele perioade, vei observa că:

  • Avansul poate fi de 10.000 de euro în cazul unui apartament cu 2 camere, iar ratele înseamnă o altă sumă suplimentară de aproximativ 61.000 de euro, ceea ce înseamna o valoare aproximativă de 71.000, pe o perioadă de 10 ani.
  • Pentru un credit bancar pe 30 de ani, cu un avans mai mic la început, valoarea totală poate ajunge între 73.000 sau 83.000, în funcție de bancă, dobândă, comisioane, penalizări.

Un dezavantaj poate fi faptul că avansul trebuie plătit după cum bine știm înainte de achiziție, iar acesta se ridică la o sumă mai mare decât în cazul oricărui alt sistem de credit. Ratele lunare sunt mai mari, pot depăși suma de 500 de euro pe luna pentru un apartament cu 2 camere.

Ratele la dezvoltator sunt soluția care le asigură dezvoltatorilor un flux financiar tocmai pentru a susține lucrările.

Un alt dezavantaj este faptul că, dacă dezvoltatorul intră în faliment, risc ce poate interveni, atunci avansul pe care l-ai plătit înainte, îl vei pierde.